Ploegen, werkgroepen en teams
Ploegen, werkgroepen en teams
Het werk op de boerderij wordt veelal uitgevoerd door de leden. Daartoe zijn er ploegen, teams en werkgroepen in het leven geroepen. Ploegen zijn betrokken bij onze kernactiviteit: de teelt, de dieren en de uitgifte. Werkgroepen verzorgen aanvullende activiteiten, zoals monitoring, verwerken van voedsel en organiseren van activiteiten. Teams worden ingezet om projecten te realiseren.
Dit zijn onze ploegen (in alfabetische volgorde)
Dierenhoeders
Deze ploeg zorgt voor de dieren van de boerderij. We hebben kippen voor de eieren en loopeenden die onze kassen vrijhouden van naaktslakken. In de wei scharrelen varkens en runderen van Poelzicht komen bij ons grazen.
Groenteteelt
Met boer Just zorgt deze ploeg voor het telen van de groenten en het oogsten ervan. Just heeft hulp van coördinatoren en ploegleiders. Zij sturen het werk van de tuinders aan. Zo kunnen ook onervaren leden het teeltwerk leren. Samen zorgen ze voor een gevarieerd aanbod van groenten bij de uitgifte. Vanaf 2025 telen we op ‘no-dig market garden bedden’: makkelijker planten, minder onkruid en ook nog een mooiere omgeving.
Uitgifte
Bij de uitgifte komen de oogst en onze leden bij elkaar. De uitgifteploeg zorgt voor een evenwichtige verdeling van de oogst over alle huishoudens in een prettige sfeer.
Dit zijn onze werkgroepen (in willekeurige volgorde)
Biodiversiteit
Het doel van deze werkgroep is de biodiversiteit te vergroten op de boerderij. Met metingen worden de aantallen, soorten en variatie in kaart gebracht van planten, dieren en andere organismen. De werkgroep adviseert het bestuur en andere werkgroepen over de inrichting van het terrein en de keuze van planten.
Bloemen en Kruiden
Deze werkgroep ontwikkelt en verzorgt een kruiden- en bloementuin. Ook tussen de groenteteeltbedden groeien kruiden, bloemen en planten.
Boomgaard en heggen
Deze werkgroep zorgt voor de overige beplanting op de boerderij, zoals fruitbomen, notenbomen en hagen. Hiervoor hebben we specialistische kennis ingehuurd over syntropische landbouw, fruitteelt en boomgaarden. De werkgroep werkt nauw samen met de werkgroep Voedselbos.
Voedselbos
Deze werkgroep zorgt voor de voedselbosstroken en -randen. Hiermee kunnen we veel verschillende producten oogsten, zoals fruit en noten. Met het voedselbos verbeteren we ook de biodiversiteit, de bodemkwaliteit en de waterhuishouding op ons terrein.
Catering
Deze werkgroep zorgt tijdens de uitgifte voor koffie, thee en sap voor wie dat wil.
Het doel is de interactie tussen de leden te bevorderen door het creëren van een prettige, gastvrije sfeer.
Heksenkring
Deze werkgroep wil aan de slag met oude wijsheid over de kracht en toepassing van kruiden, planten en bomen. Er wordt gewerkt met alles wat voorhanden is op de boerderij, zoals brandnetel en kamille. De naam Heksenkring verwijst naar een bijzondere kennistraditie en is ook een mooie vrouwelijke tegenhanger van Herenboeren
Duurzaamheid
Het doel van deze werkgroep is alle activiteiten op de boerderij zo duurzaam mogelijk te laten uitvoeren. Er is een monitoringssysteem opgezet voor het verzamelen van gegevens over waterverbruik, energieverbruik en benodigde hulpmiddelen. Deze gegevens worden gebruikt om het bestuur en de leden te adviseren over mogelijke verbeteringen.
Arbo en veiligheid
Deze werkgroep houdt zicht op de veiligheid tijdens alle activiteiten op de boerderij.
Kinderen
Deze werkgroep wil onze kinderen en jongeren ook bij de boerderij betrekken, zodat ook zij een band ermee ontwikkelen. Er wordt een kinderspeelplek aangelegd en activiteiten georganiseerd voor kinderen van verschillende leeftijden.
Kleine activiteiten
Deze werkgroep wil onze leden samenbrengen, kennis verspreiden en leuke dingen doen in workshops of andere activiteiten. De werkgroep werkt waar nodig samen met andere werkgroepen.
Maatschappelijke Betrokkenheid
Deze werkgroep laat anderen kennismaken met onze boerderij en de ambitie van duurzame (biologische) groente- en fruitteelt en de omgang met dieren. Er worden geregeld rondleidingen gehouden (aanmelden kan via de website). Ook worden organisaties uit onze omgeving (zoals scholen) hiervoor uitgenodigd.
Voedselverwerking en Recepten
Deze werkgroep zorgt voor het delen van recepten en het verwerken van groenten en fruit voor gezamenlijk gebruik (zoals het maken van zuurkool). Ook verzamelt en deelt de werkgroep kennis over bereiding, bewaren, of conserveren van voedsel.
Dit zijn een aantal van onze teams
Communicatieteams
Meerdere teams verzorgen de in- en externe communicatie. Intern informeren we onze leden via de nieuwsbrief ‘Boerderij Berichten’ en de ‘Happ’, een digitaal platform. Externe relaties en andere geïnteresseerden informeren we via website, digitale nieuwsbrief, sociale media en columns in regionale bladen. Een redactieraad verzorgt de teksten.
Kas Controle Commissie
Voor het financiële beheer is een kascontrolecommissie ingesteld. Zij controleren het gevoerde financiële beleid.
Klusteam
Het klusteam pakt allerhande klussen op. Grote klussen zijn bijvoorbeeld de aanleg van de irrigatie en de verbouwing en inrichting van de kapschuur. Hiervoor worden aparte teams samengesteld.
Tuinhuisbeheer
Op de boerderij hebben we een tuinhuis. Dit team houdt het schoon en zorgt dat het opgeruimd blijft.