Even voorstellen: Just Hamming, boer

 

Graag stel ik mij voor,

Ik ben Just Hamming, 60 jaar, geboren in Groningen en vader van twee jongens, Tjard en Jochen, respectievelijk 22 en 19 jaar. Sinds 2014 heb ik een latrelatie met Iris die juffie is op de vrije school in Middelburg. Zij woont in Kapelle, ik in Halsteren.

Waarom Herenboeren? Ik heb mijn leven lang op en rond de boerderij geleefd. Ik ben niet geboren als boerenzoon maar heb passie voor twee! Al vroeg werd duidelijk dat stilzitten niet mijn ding was. Ik denk dat ik de eerste en misschien wel enige student ooit ben, die na twee jaar Havo naar de Lagere Landbouw school ging. Daarna ging ik naar de middelbare landbouwschool en na een tussenjaar op een boerderij in Texas in Amerika, ging ik naar de Hogere landbouwschool.

In 1991 begon ik mijn carrière. Altijd landbouw gerelateerd. Landbouw had mijn passie en bleef mijn passie houden. Ik denk dat ik zo’n beetje alle hoeken en gaten in de land- en tuinbouw heb gezien van groot tot klein, van gemengd tot gespecialiseerd, van uiterst conventioneel tot bio-dynamisch en van monocultuur tot diversiteit in de breedste zin van het woord. Ik zat ook in de tussenhandel om te ervaren hoe die wereld er uit zag en om te ontdekken hoe belangen doorwerkten in de keten waar ze onderdeel van uit maakten. In 2019 startte ik een eigen coach- en advies bedrijf, JustRootz, ‘living by natural spirit’. De naam verklapt het al, ik ging terug naar mijn roots, mijn wortels, naar wie ik ben en wil zijn. Daarmee koos ik voor de natuur. Ik besloot boeren te gaan helpen, boeren die wel willen omschakelen naar duurzamer boeren maar niet weten hoe en wat de gevolgen voor hun bedrijfsvoering zijn. Naast mijn rol als coach en adviseur draaide ik ook gewoon mee als medewerker op het land. Zelf de gevolgen van mijn doen en laten te ondervinden en risico te lopen op missers, gaf me de spanning die ik nodig heb om het beste uit mezelf te halen. En dat kan ik alleen door in de praktijk met beide handen en voeten in de klei te staan! En het bloed kroop verder, ik wilde meer, completer. Het hele plaatje, organiseren, beslissingen nemen en uitvoeren. En onder het motto, ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’, zocht ik en kwam uit bij Herenboerderij Goes.

Soms denk ik wel eens: ‘Waarom ben ik hier niet eerder mee begonnen?’ Maar het is gelopen zoals het is en het heeft mij rijk gemaakt. Die hele mooie lange reis heeft mij tot hier gebracht en mij de inzichten gegeven die ik nu in mijn rugzak met me mee draag en samen met jullie wil delen.

Met al die inzichten mocht ik onlangs een ontwerp- en teeltplan maken voor de toekomst van onze Herenboerderij. Een boerderij met een belangrijke pijler, natuurgedreven voedsel produceren met 0 input! Ik heb al mijn enthousiasme en ervaring ingezet om te komen tot een zo compleet en divers mogelijk plan.

Een plan dat kan werken en veel verder gaat dan een gesloten kringloop, een systeem dat leidt tot een positieve impact, een creërende boerderij, mits we geduld kunnen opbrengen om het zaadje dat is gelegd de kans te geven om te kiemen. Een zaadje dat ons gaat leiden naar een overvloed aan gezond voedsel, groenten, fruit, noten, vlees en eieren en nog veel meer dan dat. Met wat ik voor ogen heb, maken we samen van onze boerderij een fijne plek om elkaar te ontmoeten, waar je graag wil zijn, waar wordt gespeeld en waar je verhalen met elkaar kunt delen rond het vuur.

Veel zin in!

Just Hamming

Deel dit bericht: