Skip to content

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Omdat we misschien nog niet op alle individuele vragen een exact antwoord kunnen geven, hebben we hieronder veelgestelde vragen en de antwoorden op een rijtje gezet.

Als je wilt zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat op een herenboerderij kun je het filmpje, opgenomen op de Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel, bekijken.

Wat is een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van ongeveer 200 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer in dienst die exclusief voor hen, het eten produceert dat ze willen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen.

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

  • De leden stellen elk jaar een teeltplan vast dat gemaakt wordt door de boeren en teeltcoördinatoren. Er worden elk jaar ongeveer 50 verschillende groenten verbouwd. Vanzelfsprekend eten we met de seizoenen mee. Het is de bedoeling per week in ieder geval vijf soorten groenten van het land te halen. Waarmee we in zo’n 60% van de voedselbehoefte van de leden kunnen voorzien. 

Hoe werkt het?

  • Elke week is er op zaterdag een uitgifte van groenten van 10:00 – 12:00 uur. Daar kunnen de leden hun groenten ophalen of door iemand anders op laten halen als zij zelf geen tijd hebben. Vlees wordt slechts enkele keren per jaar uitgegeven. 

Financiën

  • Het lidmaatschap kost eenmalig €2000,- voor een gezin en eenmalig €1000,- voor een eenpersoons huishouden. Daarbij geef je op met hoeveel gezinsleden je deel gaat nemen. (eenpersoons huishouden is maar voor 1 persoon) Per deelname kun je aangeven of je met of zonder vlees wilt afnemen. De contributie per persoon per maand is in 2025 €54,00 (zonder vlees). Je legt je voor 3 jaar vast voor deelname aan de coöperatie.
     
    Oprichting
    Het opstartkapitaal van onze Herenboerderij is bijeengebracht door de leden. Met dit geld werden de eerste grote investeringen betaald om de boerderij op te kunnen starten. Denk hierbij aan grondwerk, aanleg van een waterbassin, tunnelkassen, aanschaf van kleine machines en gereedschap.